Infomedia UiB MedieNorge Podkast Virksomme ord Vox Publica

Arkiv for oktober 2012

Scarlet Road - retten til sex?

Catherine Scott har produsert denne filmen, som handler om Rachel Watton, en australsk sexworker. Hun forteller sin historie, og viser at også mennesker med funksjonsnedsettinger ønsker og trenger nærhet. Mandag 22. oktober ble retten til og lover rundt sexkjøp debattert (4:12).

Skandinavisk musikkvideoaften

Tirsdag 23. oktober konkurerte musikkvideoer fra Norge, Sverige og Danmark for tredje år på rad om tittelen Skandinavias Beste Musikkvideo. Seieren gikk til Todd Terjes “Inspector Norse” - og prisen ble mottatt av musikkvideoens regissør, Kristoffer Borgli (3:44).

Big Boys Gone Bananas

Intervju med regissør Fredrik Gertten, hvor han forteller om reaksjonene til hans film Bananas, samt noen tanker rundt oppfølgeren Big Boys Gone Bananas (3:13).

Ytringsfrihet - en kunst?

BIFF viser i år flere filmer om kunstnere og journalister som utfordrer autoriteter. Og i den anledning ble det arrangert debatt på Chagall. Her diskuterte de i hovedsak tematikker rundt ytringsfrihet som en grunnstein i demokratiet. I panelet satt Øystein Haug fra Kunsthøgskolen, Erlend Høyersten, direktør for kunstmuseene i Bergen og dokumentarfilmskaper Fredrik Gertten (2:35).

Prisutdeling 2012

En oversikt over vinnerne under årets prisutdeling, i kategoriene Checkpoints-prisen, Beste norske dokumentar, Beste norske kortdokumentar, Beste norske studentdokumentar, Filmwebs talentpris, Beste norske kortfilm og Ungdommens dokumentarfilmpris (1:55).

The Tundra Book

Regissør Aleksei Vakhrushev kjemper for at Chukchi-regionens urinnvånere skal kunne fortsette sin livsstil, på tross av globalisering og russiske statlige interesser. Deres største utfordring er den nasjonale loven om lik utdanning, som berøver Chukchi-barna for livsviktige erfaringer på tundraen (3:00).

Shadows of Liberty

Hva er konsekvensene av at de amerikanske mediene i all hovedsak eies av fem megaselskap? Regissør Jean-Phillippe Tremblay forteller om bakgrunnen for sin første helaftens dokumentar, hvordan produksjonen har utartet seg, og om mottakelsen både under BIFF og internasjonalt (3:55).

Feststemt filmvisning

På lørdag kunne musikkelskede filmentusiaster få tilfredsstilt begge sine lyster. BIFF og Ekkofestivalen slo seg nemlig sammen for å vise den flotte dokumentaren “Shut Up and Play the Hits” med påfølgende fest på Østre (2:17).

STD: Oddfjord

Latteren satt løst da internettfenomenene i Pistolshrimps viste frem de første fire episodene av sin nye humorserie, STD: Oddfjord. Det ble en premierefest utenom det vanlige! (2:36)

Outing - Om å komme ut som pedofil

«Outing» er en dokumentar av de østerriske dokumentaristene Thomas Reider og Sebastian Meise. Den handler om «Sven», en tysk mann som har stått frem som pedofil. Men «Sven» ønsker ikke å påføre barn skade og må lære seg å leve uten kjærlighet. Regissør Thomas Reider snakker om filmen og dens tema (2:56).

Delta Boys

Regissør Andrew Berends forteller om sin nye film Delta Boys; hvorfor han valgte konflikten i Nigeria som tema, hvordan det er å bo i en militsleir, og om når han ble arrestert og forhørt av styresmaktene (4:51).

Spillutviklere i fokus

Indie Game the Movie ble vist i samarbeid med spillfestivalen Konsoll. Etter visningen var det muligheter for å prøve ut noen av de nyeste prosjektene til lokale, bergenske spillutviklere (2:33).

De Andre - Premiere og debatt

Torsdag kveld var det duket for verdenspremiere på «De Andre», en film av den prisbelønte dokumentaristen Margreth Olin. Filmen handler om foreldreløse asylsøkende barn i Norge som blir returnert til hjemlandet når de fyller 18 år. Publikum var tydelig preget av den følelsesladde dokumentaren og Olins tydelige engasjement for saken. Etter visningen var det en [...]

Call Me Kuchu - Kampen for homofiles rettigheter

Frank Mugisha er leder for “Sexual Minorities Uganda”, eller SMUG. Han har vært medvirkende til filmen “Call Me Kuchu”, og er i Bergen nå under filmfestivalen. Filmen handler om kampen til seksuelle minoriteter i et land der det store flertallet avskyr dem. Hovedpersonen i filmen er David Kato, som i 2011 ble drept for sin [...]

How to Survive a Plague

Regissør David France og aktivist Peter Staley forteller om arbeidet med filmen “How to Survive a Plague”. Den omhandler en kamp mot politikere og legemiddelindustri, og for mer fokus på AIDS-epidemien. Dette bidro til å endre diagnosen fra å bli en dødsdom til å bli en sykdom man kan leve lenge med (2:39).

Åpning av BIFF 2012

Onsdag 17. oktober ble BIFF 2012 offisielt åpnet med premiere av filmen “To Liv”, etterfulgt av åpningsfest på Verftet (02:58).

Maori Boy Genius

Ngaa Ranuui Pumanawawhiti er på BIFF for å presentere dokumentarfilmen om ham selv, “Maori Boy Genius”. Han forteller oss litt om hans Maoribakgrunn, situasjonen på New Zealand og om hvordan det er å bli forfulgt av kameraer (2:59).

Forfilm - BIFF 2012

Introduksjonsfilm for festivalen.